Fabricage van het VMZINC


Zinklegering

Zink is een soepel en levend materiaal dat zich perfect leent tot profileren en plooien.

Zink is een natuurlijk element gewonnen uit zinkerts. Via een uniek proces waarbij het zinkerts wordt geroosterd verkrijgt men zinkoxide die vervolgens door middel van elektrolyse geraffineerd. Naderhand wordt het zink warm gewalst tot bladen en bobijnen, klaar om in de bouw te worden gebruikt.

Het vroegere gewalste zink bestond uit thermisch zink, dat wil zeggen zink dat het een niet verwaarloosbaar gehalte onzuiverheden (lood, ijzer, cadmium) bevatte, vertoonde een grotere uitzetting en krimp dan het zink dat nu wordt geproduceert en verwerkt.

De nieuwe legeringen op basis van uiterst zuiver zink, verkregen via elektrolyse, en met gecontroleerde hoeveelheden additieven (koper en titanium) beschikt over veel hoogwaardiger eigenschappen dan vroeger.


 • De toevoeging van koper maakt de legering harder en verhoogt haar mechanische weerstanden geeft haar natuurlijk patina, een grijzer uitzicht geeft (bij de oude legeringen was het patina witter).

 • De toevoeging van titanium verhoogt de krimpweerstand van het materiaal (meer bepaald door afwisselende thermische spanningen).


Hierdoor hebben deze legeringen volkomen toereikende mechanische en fysische eigenschappen.


Eigenschappen van VMZINC

De producten worden gefabriceerd op basis van hogekwaliteitszink Z1 (99,995% zuiver zink) gedefinieerd door de norm EN 1179 waaraan minstens de volgende gehaltes titanium, koper en aluminium zijn toegevoegd:


 • titanium: min. 0,06 % - max. 0,2 %,

 • koper: min. 0,08 % - max. 1,0 %,

 • aluminium: max. 0,015 %.

Het heeft de volgende fysieke eigenschappen:


 • massadichtheid: 7,2 kg/dm3,

 • uitzettingscoëfficiënt: 2,2 mm/m pour 100° C,

 • smeltpunt: 419,5° C,

 • herkristallisatietemperatuur: 300° C.


Europese norm EN 988

De met VMZINC gemarkeerde producten van VMZINC voldoen aan de Europese norm EN 988. Dankzij deze norm zijn wij als fabrikant gehouden aan de tienjarige productgarantie.


Naast zijn mechanische en fysische eigenschappen bieden de producten van VMZINC nog tal van andere voordelen.


Bestendigheid

VMZINC biedt duurzame oplossingen voor het bekleden van gebouwen in om het even welk klimaat op onze planeet. Daken in VMZINC kunnen bekleed worden vanaf een helling van 3% (roevensysteem) of 5% (felsnaadsysteem). Bovendien zijn ze onderhoudsarm. Enkele voorbelen:


 • VMZINC dak- en gevelsystemen houden rekening met het krimpen en rekken van het materiaal zonder scheuren tot gevolg,

 • VMZINC dak- en gevelsystemen werden ontwikkeld om probleemloos te weerstaan aan hoog windbelasting,

 • VMZINC daksystemen zijn vliegvuurbestendig.


Beter dan gelijk welk ander materiaal weerstaan de producten van VMZINC, dankzij hun unieke mechanische eigenschappen, bovengemiddeld aan de hevigste weersomstandigheden, zoals hagel, maar ook grote temperatuurschommelingen of uv-stralen in zones met zeer veel zonlicht worden probleemloos opgevangen.


Buigzaamheid

De creativiteit van architecten kent geen grenzen, zink ook niet. Dankzij zijn buigzaamheid combineert het de meest originele vormen, benadrukt het de volumetrie van het gebouw en laat het zich makkelijk bewerken: afwijkende voegen, niveauverschillen of bijzondere hoeken vormen geen hindernis voor een ontwerp uit VMZINC. Zowel voor daken als gevels biedt VMZINC een grote ontwerpvrijheid:

 • het materiaal past zich aan alle hellingen aan van 5% tot verticaal;

 • het combineert complexe vormen die moeilijk met andere materialen te verwezenlijken zijn en plooit met lage buigingsgraad dankzij een onovertroffen buigzaamheid.

De dakdekker kan probleemloos ter plaatse regenpijpen bewerken en een complexe afwerking uitvoeren, wat meer bepaald onmogelijk is met PVC, dat deze buigzaamheid niet bezit.


Aanpassingsvermogen

De producten van VMZINC passen zich moeiteloos aan aan gelijk welk types gebouw, met als resultaat een totale architecturale vrijheid:


 • montage zonder zichtbare bevestiging,

 • door het profileren op de bouwplaats wordt meteen de juiste lengte gemaakt waardoor er tijdswinst wordt geboekt,

 • ontwikkelen van technisch haalbare uitvoeringsdetails in overleg en met respect voor het ontwerp van de architect.


Het VMZINC-gamma wil aan alle behoeften van de markt tegemoetkomen, zowel op het gebied van esthetiek, plaatsingsgemak, verhouding prijs-kwaliteit met respect voor de tradities van de bouwsector en innoverend tegelijkertijd.

Zo heeft VMZINC het meest complete aanbod van de sector.

De producten zijn onderverdeeld in 5 toepassingsgebieden:

 • Daken: bladen en bobijnen in talloze afmetingen, kleuren en verschillende tinten. Deze worden vervormd tot producten en systemen voor het bekleden van daken (geventilleerde en niet-geventileerde daken), altijd men inachtname van het rekken of krimpen van het VMZINC

 • Afwerking: producten, accessoires en plaatsingstips voor de waterdichtheid en/of het ventileren van dakbedekkingen uit zink, maar ook van pannen, leien en asfaltdaken.

 • Gevels: bladen en bobijnen maar ook complete bouwsystemen: Felsnaad, Adeka en Dexter, Gevelpanelen, Aangehaakte profielen, Sinu sprofiel, 200 Overlappingspaneel, Mozaik, 3333 Gevelpaneel.

 • Regenafvoer: goten & buizen, bochten, beugels … Het VMZINC-gamma is het meest volledige van de markt en beantwoordt aan alle regionale gewoonten.

 • Ornamenten: deze decoratieve elementen in zink of koper worden zowel via een standaardgamma aangeboden, oplossingen op maat zijn eveneens mogelijk dankzij onze eigen specialisten van de wereldvermaarde Ateliers d’Art Français.

Documentatie rond deze onderwerpen kan u oa. terugvinden op www.vmzinc.nl:

 • de VMZINC-catalogus, een onmisbaar werkinstrument voor installiebedrijven,

 • de technische handleidingen voor ontwerpers en architecten: deze mappen bevatten alle technische documentatie over de dak- en gevelsystemen die VMZINC aanbiedt (technische fiches, voorschriften en plaatsingsinstructies, typebeschrijvingen).